Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

Addiktológiai osztály

Osztályvezető főorvos: Dr. Petke Zsolt PhD
Telefon: (+36-1) 451-2680

„D” épület

 

Ellátási terület:


Osztályunk III-as progresszivitású intézményként Magyarország egész területéről lát el klienseket, káros szerhasználat (alkohol, drog) és a viselkedési addikciók teljes spektrumában jelentkező zavarok esetén. Magasküszöbű intézetként a fekvőbeteg-kezelés feltétele a szerrel szembeni absztinencia és a fizikai megvonás befekvés előtt történő lezajlása. Osztályunkon a kezelés pszichoterápiás jellegű, önkéntes alapú és a beteg által igényelt. Kezelésre jelentkezés előtt javasoljuk a káros szenvedéllyel küzdőknek a névtelen alkoholisták, szerencsejátékosok, drogfüggők (AA, GA, NA) csoportjainak látogatását, a szerfogyasztás felfüggesztését, a családtagok számára pedig hozzátartozói csoportokon való részvételt.
 

Bejelentkezés:


Fekvőbeteg-osztályunkra a felvétel a Jász utcai Drogambulancia, vagy a TÁMASZ Ambulancián történő előgondozást követően történik. (beutaló nem szükséges, időpontkérés a 061-451-9460, illetve 061-431-0440-en). Itt pszichológiai, motivációs- és belgyógyászati állapotfelmérést végzünk, a beteggel és családjával együtt a kezelési folyamat tervezése történik, szükség esetén a megvonási időszak kezelése, majd előgondozással készítjük elő a kórházi terápiát.


18 éven aluliakat kizárólag járóbetegként látunk el.

Fő profil:


A terápiás munka döntő része pszicho- és szocioterápiás csoportokban történik, a kezelést szükség esetén gyógyszerekkel is kiegészítjük. Az osztályunkon eltöltött 2-3 hónapos terápiás szakasz csupán egy láncszeme a szerfogyasztó felépülésének. Ennek folytatásaként közösségi-, rehabilitációs- vagy járóbeteg- ellátást javasolunk pácienseinknek.

Osztályunkon működő csoportjaink: relaxációs kiscsoport, szabad asszociációs/analitikus kiscsoport, drogcsoport, művészetterápia, tükrös önismereti- és mozgásterápiás csoport, légzés-mediált önismereti csoport, pszichodráma csoport, mindfulness stresszcsökkentő csoport, Anonim Alkoholista csoport, Narcotics Anonymous csoport, hozzátartozói csoport, sorsfonó-csoport.

 

 1. Komorbid részlegünkön azon pszichiátriai betegeket gyógyítjuk, akik lelki betegségük mellett szerfogyasztással kapcsolatos problémákkal is küzdenek.
 2. Drogterápiás részlegünkön a megvonáson átesett betegek hosszú távú absztinenciára való felkészítéséhez szükséges készségek fejlesztését célozzuk meg.
 3. Alkoholterápiás részlegünkön a józanság megtartásának egyénre szabott kezelési tervét dolgozzuk ki, gyógyszeres-, pszichoterápiás-, szocioterápiás kezelések, utógondozás segítségével.
 4. Minnesota-részlegünkön nyolchetes bentfekvő program keretében kóros szerencsejátékosok- és alkoholbetegek kezelését végezzük, főként csoportterápiás megközelítéssel, a 12 lépéses felépülési programok szellemiségében. A jelentkezők számára feltétel, hogy előzetesen látogassák a Névtelen Szerencsejátékosok (GA) vagy Névtelen Alkoholisták (AA) gyűléseit. A terápiás program célja a szerencsejátéktól való tartózkodás (absztinencia) elérése és ennek fenntartása, a visszaesés elkerülése a terápiás csoportok gyógyító légköre segítségével, a kóros szokások áttanulása az egészségesebb feszültségkezelő módszerek elsajátítása révén.
   
  Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/NyiroMinnesota

   

 5. Addiktológiai pszichoterápiás részlegünkön az addiktológiai spektrum teljes skálája (alkohol-, gyógyszer-, drog-, viselkedéses függőségek) felé nyitott a kezelés, az ország egész területéről fogadunk jelentkezőket. Olyan kettős diagnózisú klienseket várunk, akik addiktológiai problémájuk mellett személyiségzavarral, szorongásos kórképpel, hangulati zavarral, szomatizációs zavarral, illetve egyéb, traumatikus eredetű problémával (PTSD) is küzdenek.
   
  Bővebb információ az Addiktológiai pszichoterápiás részlegről:

 

A pszichoterápiás kezelés a kliens részéről nagyfokú elköteleződést és jól működő pszichés képességeket kíván. Veszélyeztető állapotú alkohol-, vagy kábítószer- okozta pszichiátriai zavarokat (pl. delírium, drogindukált pszichózis) a területileg illetékes pszichiátriai osztályok látják el, az alkoholmérgezést a sürgősségi osztályok (SBO), a kábítószer-, vagy ismeretlen szerek okozta túladagolásokat pedig a toxikológiai osztályok (Erzsébet Kh.) kezelik. Súlyos belgyógyászati és/vagy neurológiai szövődményekkel küzdő szenvedélybetegek ellátását osztályunk nem vállalja.

 

von760

Munkatársak


Orvosok:

Dr. Petke Zsolt PhD osztályvezető főorvos - pszichiáter, addiktológus
Dr. Olasz Anna osztályvezető helyettes - pszichiáter, addiktológus
Dr. Steinbach Zsolt főorvos - pszichiáter, addiktológus
Dr. Tóth András szakorvos - pszichiáter
Dr. Erős József szakorvos - pszichiáter
Dr. Petró Kata osztályos orvos - háziorvos, addiktológus szakorvos jelölt
Dr. Vályi-Nagy István szakorvos - pszichiáter
Dr. Kinál Zsuzsanna szakorvos - pszichiáter
Dr. Farkas Judit PhD klinikai szakpszichológus


Pszichológusok:

Tremkó Mariann klinikai szakpszichológus
Guti Annamária klinikai szakpszichológus jelölt


Terapeuták:

Fazekas Zsolt addiktológiai konzultáns
Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns
Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns
Gyurkó Noémi művészetterapeuta
Bosznyai Beáta szociális munkás
Molnár Rudolf önkéntes, konzultáns
Golenya Éva önkéntes, felépülő segítő
Zsély Anna projekt koordinátor


Főnővér:

Ruprecht Mariann diplomás ápoló
   

 

 

 

Kórházi adatok

KSH szám
15493125-8610-32-01 Adószám
15493125-2-41
Számlaszám
 MÁK 10023002-00317148-00000000 
Statisztikai jelzőszám
15493125-8610-32-01
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2019

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2019
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2019. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.