Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

Addiktológiai osztály

 FONTOS: Járványügyi aktualitások

A biztonságos betegellátás érdekében a járványhelyzet ideje alatt a befekvést az Addiktológiai Osztályra egy héten belül végzett 2 negatív PCR-tesztet követően tudjuk biztosítani, melyről a jelentkezőnek kell gondoskodnia.  A két tesztet 48 óra különbséggel kell elvégezni, ennek lebonyolításában kérje háziorvosa segítségét!

Járványügyi korlátozások esetén a terápia ideje alatt a jogszabályoknak megfelelően sem látogató fogadására nincs lehetőség, sem látogatás vagy más célból kimenő kérésére. Ebben az esetben csomag beküldése és fogadása, valamint telefonos kapcsolattartási lehetőség biztosított.

A korlátozások idején pénteki hozzátartozói csoportunk szünetel! 
A járvánnyal kapcsolatos egyéb aktuális intézkedéseinkről folyamatosan hírt adunk felületeinken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szenvedélybeteg-ellátás intézetünkben

Jelenleg a Nyírő Gyula OPAI intézetében szerhasználati problémákkal vagy viselkedési függőséggel (például szerencsejáték-függőség) küzdő klienseinket ambulánsan a Támasz Gondozó és a Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ (Drogambulancia) látja el, míg Addiktológiai Osztályunk fekvőbetegeket fogad. 

Amennyiben szenvedélybetegként keres meg minket, az alábbi elérhetőségeken egyeztethet kollégáinkkal:
- Addiktológiai Osztály (fekvőbeteg-ellátás alkohol-, drog- és gyógyszerproblémával, valamint viselkedési függőséggel): +36 1 451 2680
- Támasz Gondozó (járóbeteg-ellátás alkoholproblémával): +36 1 431 0440
- Drogambulancia (járóbeteg-ellátás drog-, és gyógyszerprobémával): +36 1 452 9460.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szenvedélybeteg-ellátás az Addiktológiai Osztályon
Osztályunkon 3 hónapos kezelés történik, ez az optimális kezelési idő. A kezelés főként csoportfoglalkozásokra épül.

A kezelés idejére táppénz és a bentfekvésről szóló igazolás jár. A kezelés ideje alatt más állami egészségügyi szolgáltatóknál nem vehet igénybe ellátást, csak magán-egészségügyi szolgáltatónál. 

Előgondozás

Az osztályunkra történő befekvést előgondozás előzi meg. Ennek során kollégáink felmérik a jelentkező állapotát és motivációját, majd ezek tükrében döntenek a befekvésről. Az előgondozás után telefonon értesítjük a jelentkezőket a befekvés időpontjáról és részleteiről, az előgondozást nem követi azonnali beköltözés. 
Előgondozási időpontért kérjük hívja osztályunkat: +36 1 451 2680.
Kérjük, az előgondozásra hozza magával korábbi orvosi papírjait, zárójelentéseit és szermentesen, tiszta tudattal jelenjen meg! 

Minnesota Részleg

Az Addiktológiai Osztály égisze alatt működő Minnesota Részleg alkohol- és szerencsejáték-függő klienseket fogad előzetes felvételi interjú után, nyolchetes felépülési program keretein belül.
Időpont-egyeztetésre az alábbi számon van mód: +36 1 452 9432. 

Befekvés előtti fontos információk

Gondoskodjon róla, hogy TB-je rendezett legyen, valamint sürgős hivatalos ügyeit intézze el, mivel az első két hét izolációs időszak, amikor az osztályt nem lehet elhagyni. 
A befekvéskor minimum 1 hét alkoholmentességet várunk (mindegy milyen függőségi problémája van), valamint a befekvés napján tiszta tudattal kell megjelennie. Amennyiben ennek elérésében segítségre van szüksége, vagy orvosi, gyógyszerekkel kapcsolatos kérdése van, érdemes a Támasz Gondozónál vagy a Drogambulanciánál időpontot kérnie orvosi konzultációra. Vidéki lakosoknak ilyen esetekben a területileg illetékes addiktológiai vagy pszichiátriai gondozó megkeresését javasoljuk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hozzátartozóknak

Hozzátartozói csoportunk minden pénteken 13 órakor kezdődik.

Vidéki (Pest megyén kívüli) és külföldi hozzátartozók számára online felületeken (Zoom, Skype) történő konzultációs lehetőséget biztosítunk. Erre az alábbi adatbekérő űrlap kitöltésével lehet jelentkezni:  https://forms.gle/vZpHL7Vtx6KPN8X9A

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tájékoztató anyagok, hírek

Felépüléssel, önsegítéssel kapcsolatos anyagaink, valamint az osztály működésével kapcsolatos beszámolók és aktualitások az alábbi honlapon érhetőek el: http://opai-addikt.hu/ 

Aktuális híreink emellett az osztály Facebook oldalán olvashatóak: https://www.facebook.com/opaiaddikt

--------------

Osztályvezető főorvos: Dr. Petke Zsolt PhD
Telefon: (+36-1) 451-2680

„D” épület

 

Ellátási terület:


Osztályunk III-as progresszivitású intézményként Magyarország egész területéről lát el klienseket, káros szerhasználat (alkohol, drog) és a viselkedési addikciók teljes spektrumában jelentkező zavarok esetén. Magasküszöbű intézetként a fekvőbeteg-kezelés feltétele a szerrel szembeni absztinencia és a fizikai megvonás befekvés előtt történő lezajlása. Osztályunkon a kezelés pszichoterápiás jellegű, önkéntes alapú és a beteg által igényelt. Kezelésre jelentkezés előtt javasoljuk a káros szenvedéllyel küzdőknek a névtelen alkoholisták, szerencsejátékosok, drogfüggők (AA, GA, NA) csoportjainak látogatását, a szerfogyasztás felfüggesztését, a családtagok számára pedig hozzátartozói csoportokon való részvételt.
 

Bejelentkezés:


Fekvőbeteg-osztályunkra a felvétel a Jász utcai Drogambulancia, vagy a TÁMASZ Ambulancián történő előgondozást követően történik. (beutaló nem szükséges, időpontkérés a 061-451-9460, illetve 061-431-0440-en). Itt pszichológiai, motivációs- és belgyógyászati állapotfelmérést végzünk, a beteggel és családjával együtt a kezelési folyamat tervezése történik, szükség esetén a megvonási időszak kezelése, majd előgondozással készítjük elő a kórházi terápiát.


18 éven aluliakat kizárólag járóbetegként látunk el.

Fő profil:


A terápiás munka döntő része pszicho- és szocioterápiás csoportokban történik, a kezelést szükség esetén gyógyszerekkel is kiegészítjük. Az osztályunkon eltöltött 2-3 hónapos terápiás szakasz csupán egy láncszeme a szerfogyasztó felépülésének. Ennek folytatásaként közösségi-, rehabilitációs- vagy járóbeteg- ellátást javasolunk pácienseinknek.

Osztályunkon működő csoportjaink: relaxációs kiscsoport, szabad asszociációs/analitikus kiscsoport, drogcsoport, művészetterápia, tükrös önismereti- és mozgásterápiás csoport, légzés-mediált önismereti csoport, pszichodráma csoport, mindfulness stresszcsökkentő csoport, Anonim Alkoholista csoport, Narcotics Anonymous csoport, hozzátartozói csoport, sorsfonó-csoport.

 

 1. Komorbid részlegünkön azon pszichiátriai betegeket gyógyítjuk, akik lelki betegségük mellett szerfogyasztással kapcsolatos problémákkal is küzdenek.
 2. Drogterápiás részlegünkön a megvonáson átesett betegek hosszú távú absztinenciára való felkészítéséhez szükséges készségek fejlesztését célozzuk meg.
 3. Alkoholterápiás részlegünkön a józanság megtartásának egyénre szabott kezelési tervét dolgozzuk ki, gyógyszeres-, pszichoterápiás-, szocioterápiás kezelések, utógondozás segítségével.
 4. Minnesota-részlegünkön nyolchetes bentfekvő program keretében kóros szerencsejátékosok- és alkoholbetegek kezelését végezzük, főként csoportterápiás megközelítéssel, a 12 lépéses felépülési programok szellemiségében. A jelentkezők számára feltétel, hogy előzetesen látogassák a Névtelen Szerencsejátékosok (GA) vagy Névtelen Alkoholisták (AA) gyűléseit. A terápiás program célja a szerencsejátéktól való tartózkodás (absztinencia) elérése és ennek fenntartása, a visszaesés elkerülése a terápiás csoportok gyógyító légköre segítségével, a kóros szokások áttanulása az egészségesebb feszültségkezelő módszerek elsajátítása révén.
   
  Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/NyiroMinnesota

   

 5. Addiktológiai pszichoterápiás részlegünkön az addiktológiai spektrum teljes skálája (alkohol-, gyógyszer-, drog-, viselkedéses függőségek) felé nyitott a kezelés, az ország egész területéről fogadunk jelentkezőket. Olyan kettős diagnózisú klienseket várunk, akik addiktológiai problémájuk mellett személyiségzavarral, szorongásos kórképpel, hangulati zavarral, szomatizációs zavarral, illetve egyéb, traumatikus eredetű problémával (PTSD) is küzdenek.
   
  Bővebb információ az Addiktológiai pszichoterápiás részlegről:

 

A pszichoterápiás kezelés a kliens részéről nagyfokú elköteleződést és jól működő pszichés képességeket kíván. Veszélyeztető állapotú alkohol-, vagy kábítószer- okozta pszichiátriai zavarokat (pl. delírium, drogindukált pszichózis) a területileg illetékes pszichiátriai osztályok látják el, az alkoholmérgezést a sürgősségi osztályok (SBO), a kábítószer-, vagy ismeretlen szerek okozta túladagolásokat pedig a toxikológiai osztályok (Erzsébet Kh.) kezelik. Súlyos belgyógyászati és/vagy neurológiai szövődményekkel küzdő szenvedélybetegek ellátását osztályunk nem vállalja.

 

von760

Munkatársak


Orvosok:

Dr. Petke Zsolt PhD osztályvezető főorvos - pszichiáter, addiktológus
Dr. Olasz Anna osztályvezető helyettes - pszichiáter, addiktológus
Dr. Steinbach Zsolt főorvos - pszichiáter, addiktológus
Dr. Tóth András szakorvos - pszichiáter
Dr. Erős József szakorvos - pszichiáter
Dr. Vályi-Nagy István szakorvos - pszichiáter
Dr. Farkas Judit PhD klinikai szakpszichológus


Pszichológusok:

Tremkó Mariann klinikai szakpszichológus
Guti Annamária klinikai szakpszichológus jelölt
Holczer Benjámin klinikai szakpszichológus jelölt


Terapeuták:

Fazekas Zsolt addiktológiai konzultáns
Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns
Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns
Gyurkó Noémi művészetterapeuta
Bosznyai Beáta szociális munkás
Molnár Rudolf önkéntes, konzultáns
Golenya Éva önkéntes, felépülő segítő
Zsély Anna projekt koordinátor


Főnővér:

Ruprecht Mariann diplomás ápoló
   

 

 

 

Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.