Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Központ

National Institute of Menthal Health, Neurology and Neurosurgery - Nyírő Gyula Center

Logo1

Egy új korszak nyitánya - Könyvbemutató

Közzétéve: 2018. június 22

 

borit2

A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben (OPAI) mutatták be a Felépülés a függőségből - szerencsejáték és szerhasználat című tanulmánykötetet. A megjelenés igazi csapatmunka eredménye: szerzői az OPAI Addiktológiai Osztályának munkatársai.

A hiánypótló kötet a különböző szerhasználati zavarok és viselkedésfüggőségek témáját tárgyalja, fókuszban a felépüléssel. A tanulmányok célja kettős: egyrészt az érintett vagy veszélyeztetett függők és hozzátartozóik, másrészt a kezelésben dolgozó szakemberek számára nyújt segítséget.

Ahogy a könyvet méltató Dr. Gerevich József fogalmazott, a kötet egy új korszak nyitányát jelölheti az addiktológia területén. A pszichiáter professzor kiemelte, hogy a fejezetek hangsúlyozzák a 12 lépéses programok és a tapasztalati szakértők szerepét a felépülésben, kiválóan demonstrálják a multidiszciplinaritást és megmutatják, hogy a terápiában fontos helyet foglal el a kultúra, legyen szó akár a színházról, akár a mesék világáról.

Farkasvölgyi Frigyesné, a könyvet kiadó Medicina igazgatója értékelésében a szerzők gyors és magas színvonalú munkáját dicsérte, amely kiérdemelte Dr. Kelemen Gábor professzor lektori elismerését is. Így ír az előszóban:

„Aki szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogyan miképpen lehetséges elindulni és kitartóan járni a felépülés és a józanság útját, s közben életmódot változtatni, identitást fejleszteni, önmagunkért, és másokért (beleértve az utánunk jövő generációt) felelőségünket, hatóerőnket, önbizalmunkat erősíteni, ehhez milyen sajátos kapcsolati tőke felhalmozására van szükségünk s ebben mi lehet az intézmény szerepe, annak érdemes elolvasnia ezt a könyvet.”  

A kötet szerkesztői, Dr. Petke Zsolt osztályvezető főorvos és Tremkó Mariann Minnesota részlegvezető az írás és szerkesztés folyamatáról beszélve rámutattak arra, hogy a közös kihívás új megvilágításba helyezte saját tudásukat és az osztályon folyó terápiás munkát, erősítve a stáb kohézióját.

Különleges értéket ad a könyvnek, hogy a szakemberek mellett maguk a felépülők is teret kapnak oldalain: viselkedési és szerfüggőséggel küzdő férfiak és nők egyaránt megosztják az olvasókkal történetüket. A bemutatón Molnár Rudolf szerző tapasztalati szakértőként üdvözölte a nyitottságot az érintettek nézőpontjának megismerésére és megismertetésére.

A beszélgetéseket Dr. Németh Attila főigazgató moderálta.

Kapcsolódó cikk:

 

A józanodás egy életfogytig tartó, de csodálatos út

https://24.hu/kozelet/2018/06/16/a-jozanodas-egy-eletfogytig-tarto-de-csodalatos-ut/

 

 

01 foto Karancsi Rudolf04 foto Karancsi Rudolf02 foto Karancsi Rudolf

 06 foto Karancsi Rudolf05 foto Karancsi Rudolf

A fotókat készítette: Karancsi Rudolf

 

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-42
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo