Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Központ

National Institute of Menthal Health, Neurology and Neurosurgery - Nyírő Gyula Center

Logo1

„Örömmel fogadunk képzett, elhivatott szakdolgozókat”– Interjú

Közzétéve: 2020. január 23

Kihívásokban gazdag, nehéz pálya az ápolóké, munkájukra pedig a fekvőbeteg-ellátás minden területén szükség van. Sallai Zsuzsával, a Nyírő Gyula OPAI ápolási igazgatójával többek között aktuális kihívásokról, a képzések sokféleségéről és a szakdolgozók munkájának támogatásáról beszélgettünk.

Hogyan írhatjuk le a szakdolgozók helyzetét?
02Melyek ma a legfontosabb kihívások?

Egészségügyi szakdolgozónak lenni ma szakmailag ugyan olyan szép, mint a korábbi évtizedekben: számtalan szakterülettel, tanulási lehetőséggel, a gyógyult, szükségben segítséget kapó beteg hálás tekintetétől kísért pálya. Fizikailag azonban sokkal nehezebb, mint korábban, ugyanis az ápolás az a terület, ahol a technika fejlődése nem váltja ki az emberi munkát. Itt ugyanannyi vagy inkább több jól képzett, elhivatott szakemberre lenne szükség. Azonban a szakdolgozói létszám folyamatosan csökken, az átlagéletkoruk pedig folyamatosan nő. Egyre kevesebb és egyre idősebb ápolónak kell ellátnia a gyakran sok társbetegséggel küzdő, nehéz szociális helyzetben lévő pácienseket. Ez igen komoly kihívást jelent a napi munkavégzés során.

Mely területeken van különösen nagy szükség szakdolgozókra?

Nyugodtan mondhatom, hogy a fekvőbeteg ellátás szinte bármely területére örömmel fogadunk, bármikor fel tudunk venni képzett, elhivatott szakdolgozókat. Ez alól csak néhány terület jelent kivételt, például a gyógytornászok vagy a dietetikusok. A járóbeteg-ellátás ilyen szempontból jobb helyzetben van, ott általában elegendő szakdolgozó tevékenykedik, de itt is akadnak kivételek. Néhány, a képzettségen túl egyéb speciális készségeket, szakmai tapasztalatot is megkívánó területre – nálunk ilyen például a Drogambulancia –, szintén nehezen találunk utánpótlást.

Miért lehet vonzó ez a hivatás egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

Az érettségi után megszerezhető egészségügyi szakképesítések reális alternatívát jelenthetnek, ha valaki nem szeretne felsőoktatásba menni. Nincs még egy képzettség, amely megszerzését követően annyi irányban lehetne szakosodni, mint az ápolói hivatásban. A csecsemőápolótól a geriátriai szakápolóig, az életmód tanácsadótól a fülilleszték-készítőig nagyon széles a paletta. Több mint százféle végzettség szerezhető az egészségügyi szakmacsoporton belül. Az alapképzettségtől a mesterdiplomán át a doktori képzésig minden elérhető, akár komoly ösztöndíj igénybe vétele mellett is. Aki ezen a területen szerez szakképzettséget, annak biztosan nem kell szorongania, hogy végzés után talál-e magának állást. A pszichiátriai osztályokon mind a testtel, mind a lélekkel foglalkoznak az ápolók, így izgalmas, komplex területen kamatoztathatják tudásukat.

Mit kínál a Nyírő Gyula OPAI a szakdolgozóknak?

Intézetünk igyekszik a hozzánk jelentkezőknek vonzó munkahelyet teremteni. Első és a nálunk dolgozók szerint is a legfontosabb a jó munkahelyi légkör, ami szervezeti egységeinkben megtapasztalható a mindennapi munkavégzés során. Erős, a munkában és sokszor azon túl is összetartó munkahelyi közösségek jellemzik intézetünket, ez nem csak a dolgozóknak, hanem a hozzánk forduló betegeknek is fontos. Jó hangulatban, sokszor félszavakból is megértve a másikat, egymást segítve zajlik a betegellátás. A kollégák munkaidőn túl is szerveznek közös programokat: kirándulások, közös főzések, ünnepi együttlétek, csapatépítő tréningek erősítik az összetartozást. Ezekhez az intézet is igyekszik anyagi támogatást nyújtani. Fontosnak tartjuk az ápolók munkájának elismerését, ennek nagy a jelentősége a motivációjuk megőrzésének szempontjából is. Az ápolók világnapján évről évre köszöntjük szakdolgozóinkat, illetve a járó-és fekvőbeteg-ellátás területén is díjazzuk az év ápolóját.

Kiemelten támogatjuk a szakdolgozóink képzési, szakképzési szándékát helyben szervezett oktatásokkal, munkaidő-kedvezménnyel, gyakorlati hely biztosításával, tanulmányi szerződéssel. Aki tanulni akar, annak megkeressük rá a támogatási lehetőséget. Nem kevésbé fontos az az anyagi plusz juttatás, amit az aktuális gazdasági helyzetünkhöz igazítva nyújtani tudunk, például az ágy mellett dolgozók Kjt (közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) feletti bérezésével, a ledolgozott hónapot követően a túlórák kifizetésével vagy hűségjutalommal. A legújabb támogatási lehetőségünk pedig a budapesti lakhatással nem rendelkezők számára kialakított, szép nővérszállásunk, amely egy- és kétágyas szobákkal, igényes környezettel fogadja a dolgozóinkat.

Tavaly novemberben szakdolgozói nyílt napnak adott otthont az intézet. Hogyan sikerült a rendezvény?

01A szakdolgozói nyílt nap szerves folytatása volt az Országos Pszichiátriai Szakdolgozói Kongresszusnak, melyet 2019 nyarán szervezett az intézet. Itt közel húsz előadáson, workshopon ismerkedhettek a résztvevők, az ország többi intézetében zajló munka bemutatása mellett, az OPAI szakdolgozói munkájával. Szerettünk volna a gyakorlatban is lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a nálunk folyó ápolási tevékenység, betegellátás megtekintésére, emellett pedig a pszichiátriai szakápolói munkát is népszerűsíteni kívántuk az ápolóhallgatók körében. Így nem csak a kongresszus résztvevői kaptak meghívást, hanem a képző, szakképző intézmények is. Örömmel mondhatom, hogy igen nagy volt az érdeklődés, három csoportban több mint hatvanan vettek részt az egész napos intézmény-bemutatáson. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, örülünk, hogy bemutathattuk munkánkat az érdeklődőknek. Többségük azt jelezte vissza, hogy szívesen választaná munkahelyéül valamelyik osztályunkat, így abban bízunk, hogy a jövőben, akár az érdeklődők közül is számos új szakdolgozó kollégát üdvözölhetünk a Nyírő Gyula OPAI dolgozói között..

 

 

 

Az interjút készítette: Zsély Anna

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-42
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo