Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

„Nyírő-Nyár” – Művészeti kezdeményezés

Közzétéve: 2015. augusztus 27

 

dhjh nyiro nyar400A szenvedélybetegséggel küzdők életük peremére kerülnek. Motiválni Őket a változásra, teljesebb, értékesebb Élet irányába vezető Út felé, amúgy sem könnyű; igénytelenre használódott, repedezett falak között, még nehezebb. A „befelé” figyelmet igénylő szellemi-lelki munkát nem segítik a 9-10 ágyas kórtermek. A felépülés folyamata hosszú, munkát, építkezést igényel. Hatunk egymásra, legalább is ezt reméljük, ebben értelmet keresve-lelve tesszük mindezt nap mint nap. Minden olyan ötletbe, ideába kapaszkodva és tovább görgetve, ami efelé visz, és lendületet ad.

Közel két éve indítottuk el, ennek szellemében a Nyírő Gyula Kórház-OPAI Addiktológia Osztályán, azokat a sürgető, belső épületrészeket érintő rehabilitációs munkálatokat, amelyek nagy részét a Kórház anyagi támogatásával és terápiás-felépülő klienseink segítségével végzünk, azóta is. Mindezek ellenére a jelenlegi környezetnek még mindig, inkább „bűntető”, mint segítő üzenete van.

Idáig eljutva, be kellett látnunk, hogy anyagi erőforrásaink „házon belül” nagyon is végesek, de marad mindaz, amire egész terápiánkat építettük: „ami egyedül nem megy”, ahhoz mi magunknak is tudni kell segítséget kérni. Bízni a közösség támogató erejében, valami kölcsönösben, örömteliben.

graf1Falaink „kinyitásával kezdeményeztünk, és adtunk lehetőséget arra az összefogásra, ami ezzel a vasárnappal vette kezdetét a Nyírő-Nyár Művészeti rendezvény keretén belül. A segítségkérésünkre szinte azonnal reagáló tehetséges, megmutatkozni vágyó Graffiti-művészekkel együtt folytatódott az a kezdeményezés, aminek nem titkolt, végső célja a „kívülről történő szépülésen″ túl, az épületen belül kívánt átalakítási terveink megvalósulása.

Az erre a napra, festésre felkínált – épületünket körül ölelő – tégla Fal; nagyságát tekintve jelentős határoltság, és ütközés. Szemben áll velünk, de megvéd, mozdulatlanságával. Talán a sok színnel, sokszínűséggel, formával „mozdíthatunk rajta”. E nap során született igényes „próba munkák” nyilvánosságot élveznek ma is, portfólió készül belőlük hamarosan. Szponzorokat, támogatókat keresve megnyerni, és a közösségi-lelkületű munkánkba behívni.

Ezzel kezdetét vette az a válogatás, amelynek eredményeképpen az addigra ismét szűzzé varázsolt falakra a nyertes művész koncepciója szerint kerülne fel (szeptember közepére) az összes meghívott művész együtt-alkotásával az a végső mű, ami a felépülésről, a közösségi életről ihletettségről, a nehezékekről, a kitörésekről, az álmokról … és mindezek megosztásáról szólhatna.

nyny zeneA mai rendezvényünk jó hangulatát a zenei életben elismert előadóművészek, illetve a nálunk épülő klienseink biztosították. Az osztályunkon zajló pszicho- és szocioterápiás csoportok munkájába a terápiás team tagjai engedtek betekintést azok számára, akik kedvet éreztek hozzá. Tér és idő bőven jutott játékra, önismereti–pszichológiai tesztek töltögetésére, és ehhez kapcsolódó megbeszélésekre, Élő-könyvtár bemutatkozására, és a szellemi táplálékon túl zsíros kenyérre és retró-szörpre.

A nap záróakkordját a közös főzéssel elkészült ízletes estebéd adta meg, amely lehetőséget kínált az ismerkedő beszélgetésekre is.

Ami ezt a napot számunkra ”kerekké varázsolta”; a jelen-létben való tartózkodás jó érzése, ..benne való feloldódás lehetősége.


Budapest, 2015.07.06.  


Csengelné Ruprecht Mariann
az addiktológiai osztály főnővére

 

Képek: Nyírő Gyula Kórház - OPAI, Addiktológiai osztály facebook oldal

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo