Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

Transzkranialis mágneses stimulációs kezelés pszichiátriai betegségekben

 
430 eu szoc alap felsoEFOP-5.2.6-20-2020-00017

Kedvezményezett neve: Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Projekt címe: Transzkranialis mágneses stimulációs kezelés pszichiátriai betegségekben

A szerződött támogatás összege: 329 483 200 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

 

A projekt tartalmának bemutatása: 

A repetitív transzkranialis mágneses stimuláció (rTMS) körülbelül 20 éve jelent meg először, mint hatékony kezelési lehetőség a depressziós zavarok területén (Pascal-Leone, 1996), és azóta hatékonyságát számtalan tanulmány igazolta major depresszióban. A terápiás hatékonysága 41-56% körüli (Mutz és mtsai, 2019; Lefaucher és mtsai, 2019) és kiemelendő, hogy terápiarezisztens depresszió esetén is eredményesen lehet alkalmazni (Rachid, 2018). Az rTMS kezelés az Egyesült Államokban 2008-óta engedélyezett eljárás, a National Health Care and Excellence (NICE) guideline-ba 2015-ben került be a depresszió lehetséges kezelései közé (https://www.nice.org.uk/guidance/ipg542/chapter/1-recommendations)

 Az rTMS eljárás során mágneses energia fókuszálható az agyfelszín meghatározott területére, megváltoztatva a stimulált területen lévő sejtek aktivitási szintjét. A koponya meghatározott területe felett elhelyezett tekercs által létrehozott mágneses hullámok ellenállás nélkül tudnak behatolni az agyba és az így keletkezett megfelelő erősségű mágneses mező a neuronok kisülését eredményező elektromos aktivitást idéz elő a neuronokban. A stimuláció másodpercenként több alkalommal és változó intenzitással ismételhető, így különböző hatékonyságú rTMS kezelések végezhetők, növelve vagy éppen csökkentve a helyi agyi aktivitást. Az eljárást éber állapotban, különösebb mellékhatás nélkül, egy pszichiáter szakorvos irányítása és egy asszisztens közreműködése mellett, akár ambulanter formában is lehet végezni. Az eljárás során az adherencia kérdése – szemben a gyógyszeres kezeléssel – nem gyengíti a hatékonyságot. Az rTMS módszerével sikeresen lehet kezelni terápiarezisztens depressziót, a depresszió speciális formáit, úgymint serdülőkori, terhességi, posztpartum (laktációs) és időskori depressziókat, bipoláris affektív zavart, valamint kényszerbetegséget, poszttraumás stressz zavart, addiktív kórképeket.

A projekt során 8 természetes személy, 4 fős csoportokban összesen 5 alkalommal fog ellátogatni az együttműködő partnerekhez. A tervezett tanulmányutak célja a bevezetni kívánt rTMS kezelés jó klinikai gyakorlat (Good Clinical Practice, GCP) elsajátítása, a hazánkban megszervezendő terápiás gyakorlathoz szükséges protokoll kidolgozásához szükséges ismeretek megszerzése. Munkacsoportunk az rTMS kezeléssel kapcsolatban rendelkezik valamennyi tapasztalattal (Lazary, 2019), ezért ezekre építve, ezt kiegészítendő speciális, naprakész tudás megszerzése a célunk, melynek alapján a páciensek nagy számban történő kezelése hatékonyan és biztonságosan szervezhető meg. A külföldi tanulmányi utakat olyan európai centrumok vezetőivel kialakított partnerkapcsolat alapján szervezzük, amely centrumok kiemelkedő és/vagy speciális gyakorlattal rendelkeznek az rTMS alkalmazása tekintetében. A münsteri klinikán működő rTMS ambulancia látogatásával és az ott szervezett workshop során az rTMS kezelésre alkalmas beteganyag kiválasztása, előkészítése, a betegtájékoztatási protokoll megismerése a célunk. A képzés során a legoptimálisabb kezelési időtartam, a kezelés ismételhetősége, illetve az rTMS és a gyógyszeres kezelés kombinációjának technikáit is megismerjük.  A leuveni klinika rTMS laborját az OCD kezelés szakmai protokollja, valamint az rTMS kezelést kiegészítő Near InfraRed Spectroscopy (NIRs) alkalmazási lehetőségeinek tanulmányozása céljából tervezzük meglátogatni.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.02.15.

A projekt azonosítószáma: EFOP-5.2.6-20-2020-00017

 

Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a Nyírő Gyula OPAI-ban

 
430 eu szoc alap felsoEFOP-1.8.21-18-2019-00060


Kedvezményezett neve:
Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
A projekt címe:
Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a Nyírő Gyula OPAI-ban

A szerződött támogatás összege: 53.231.278-Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%


A projekt tartalmának bemutatása:
Intézményünkben jelenleg is kiterjedt infekciókontroll tevékenység zajlik, melyet elsősorban az erre kijelölt higiénés team lát el. Az Intézet jelenlegi infekciókontroll tevékenységének célja a betegek és az egészségügyi dolgozók fertőzések elleni védelme, a nosocomialis fertőzések megelőzése, a kockázati tényezők csökkentése - az egészségügyi ellátórendszer minden szintjén. Projektünk kiemelt célja ugyanakkor a kórházi szervezeti kultúra oly módon történő fejlesztése, változtatása, hogy az infekciókontrollal kapcsolatos tevékenységek, a, a fertőzések kialakulásának megakadályozása, a szövődményeinek csökkentése a mindennapi szinten beépüljön az intézmény valamennyi dolgozóinak gondolkodásába, napi rutinná váljon a fertőzések megelőzésére tett intézkedések végrehajtása az egészségügyi dolgozók körében. További célunk az intézmény infekciókontrollal kapcsolatos jelenlegi szabályzataink felülvizsgálata, az infekciókontrollal kapcsolatos országos szintű ajánlások, módszertani ajánlások beépítése az intézmény szabályozási környezetébe.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.11.14.
A projekt azonosító száma: EFOP-1.8.21-18-2019-00060

Bővebben...
 

Egészségügyi Támogatói program létrehozása a Nyírő Gyula OPAI-ban

 
430 eu szoc alap felsoEFOP-1.10.4-18-2019-00018


Kedvezményezett neve:
Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
A projekt címe:
Egészségügyi Támogatói program létrehozása a Nyírő Gyula OPAI-ban

A szerződött támogatás összege: 40.950.000,-Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%


A projekt tartalmának bemutatása:
A pályázat célja Szakorvosi szakképzettséggel rendelkező, az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzéséről szóló 22/2012. (IX. 14.) EMMI rendeletben meghatározott szakorvosi ráépített szakképesítését megkezdő vagy folytató szakorvosok számára támogatás folyósításának biztosítása. Általános szempontból vizsgálva a program célkitűzése, hogy javuljon az egészségügyi ellátás színvonala és csökkenjen a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók működését veszélyeztető nagymértékű humánerőforrás-hiány, valamint jól képzett egészségügyi dolgozók révén javuljon a magyar lakosság egészségi állapota.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.10.31.
A projekt azonosító száma: EFOP-1.10.4-18-2019-00018

A Támogatói Program pályázati anyagai itt letölthetőek.

von760
 

 

Bővebben...
 

EDIHOSP

hu square cef logo

Intézményünk részt vesz az Európai Bizottság által támogatott EDIHOSP2017-EU-IA-0078 ) megnevezésű projektben, mely lehetővé teszi az európai szabványnak megfelelő, határon átnyúló elektronikus számlák fogadását és feldolgozását, az európai e-számlázási irányelvnek ( 2014/55/EU ) megfelelően. A projekt az EDICOM koordinálásával, magyar illetve portugál kórházak részvételével valósul meg.

cikk edihosp jpgcikk co
Bővebben...
 

A Nyírő Gyula OPAI humánerőforrás fejlesztése

 
430 eu szoc alap felso VEKOP-7.2.4-17-2017-00014


Kedvezményezett neve:
Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
A projekt címe:
A Nyírő Gyula OPAI humánerőforrás fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 149.919.660,-Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%


A projekt olyan egészségügyi humánerőforrás mennyiségi fejlesztését célzó beavatkozásokat valósít meg, amelyek által csökkenthetők az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben mutatkozó egyenlőtlenségek, csökken az egészségügyben a betöltetlen álláshelyek száma, javulnak a munkaerő megtartását szolgáló munkakörülmények és feltételek, valamint a lakosság számára nyújtott ellátások minősége és hatékonysága.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 12. 31.
A projekt azonosító száma: VEKOP-7.2.4-17-2017-00014

von760
 

 

Bővebben...
 

Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben betegazonosító rendszer bevezetése

 
300 szech ujVEKOP-6.3.5-17-2017-00031


Kedvezményezett neve:
Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
A projekt címe:
Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben
betegazonosító rendszer bevezetése

A szerződött támogatás összege: 39.904.000,-Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet jelen projektjének célja, hogy javítsa a kórházban a betegbiztonság feltételeit, azáltal, hogy a betegazonosító rendszer bevezetésével a betegelkóborlás megelőzhető. A betegelkóborlás során a páciensek veszélynek vannak kitéve, baleset, kihűlés, stb. Megkerülésük esetén sokszor többlet egészségügyi ellátást igényelnek. Az Intézetben nagyon sok magaskockázatú beteg van, akik fokozott odafigyelést igényelnek. A rendszer bevezetésével ez megvalósul. Távlatilag egy komplex betegazonosításra adódik lehetőség, mely során a teljes ellátási tevékenység beteghez kötötten nyomonkövethető az azonosító segítségével.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.09.30.
Projekt azonosító száma: VEKOP-6.3.5-17-2017-00031

von760
 

 

Bővebben...
 

Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet napelemes rendszerének kiépítése

 
300 szech ujKEHOP-5.2.11-16-2016-00076


Kedvezményezett neve:
Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
A projekt címe:
Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
napelemes rendszerének kiépítése

A szerződött támogatás összege: 160.690.849,-Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása: A Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet elnyert támogatási összegének keretében kiépítésre kerül a Nyírő Gyula Kórház székhely épületének (1135 Budapest, Lehel utca 59-61.) a napelemes rendszere. A projekt megvalósítása 2017. április 01-jén kezdődött meg.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.02.01.
A projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.11-16-2016-00076

von760
 

 

Bővebben...
 

Az OPAI fejlesztése

 
KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001


szech2A Nyírő Gyula Kórház- OPAI és a Semmelweis Egyetem konzorciumában valósul meg „Az OPAI fejlesztése” című kiemelt projekt 130 millió Ft támogatásból, 100%-os támogatási intenzitás mellett.

opaiA 2014. szeptember 15. és 2015. április 30. között futó projekt során felújításra kerülnek a Nyírő Gyula Kórház- OPAI kórtermei, szakambulanciája és orvosi szobái, Pszichiátriai Betegfogadó Részleg kerül kialakításra,kép 1 továbbá sor kerül egy a Minnesota Modellre épülő, intenzív terápiás program beindítására, valamint egy modern addiktológiai laborkészülék kerül beszerzésre. A Semmelweis Egyetemen létrehozásra kerülő Forenzikus pszichiátriai részleg szakmailag megalapozottabb elmemegfigyelési vélemények kialakítását teszi lehetővé azáltal, hogy az igazságügyi pszichiátriai szakértők által végzett ambuláns vizsgálatok kiegészülnek speciális kórházi osztályon végzett vizsgálatokkal. A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

von760
 


A pályázatban vállalt feladatok, beruházások  határidőre elkészültek, az ott vállalt programok elindultak, jelenleg is működnek. A program fenntartási időszaka: 5 év.

Bővebben...
 

"Segítség a leszokáshoz" – Ingyenes program a Dohányzás ellen!

szterv760

 

Ingyenes program a Dohányzás ellen!

Segítség a leszokáshoz

Ingyenes dohányzásról leszokást támogató program indul Nyírő Gyula Kórház-OPAI Tüdőgondozó Intézetben (Dévai u. 15/a). Az érdeklődők a szűrésen kívül hasznos tudnivalókat és támogatást kapnak az egyéni vagy csoportos foglalkozáson. Jelentkezni a 349-8378-as telefonszámon 13-14 óra között, vagy személyesen a Tüdőgondozóban.

A pályázatban vállalt feladatok, beruházások  határidőre elkészültek, az ott vállalt programok elindultak, jelenleg is működnek. A program fenntartási időszaka: 5 év.

Bővebben...
 

TÁMOP-6.2.2. pályázati program

szterv760

 

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Képzési programok a Nyírő Gyula Kórháznál az egészségügyi ágazat szolgálatában” című pályázattal Intézményünk TÁMOP-6.2.2/A/KMR/11/1 számon 37.541.600 Ft támogatást nyert.

Az elnyert összegből – a pályázati programban vállaltaknak megfelelően – hiányszakma képzését ( 14 fő Pszichiátriai szakápoló ), valamint menedzser jellegű továbbképzést (3 x 16 fő) bonyolítunk le.

A képzések 2012. szeptemberében, illetve 2013. januárjában kezdődtek. Az oktatások záróvizsgával végződnek.

A program megvalósításának záródátuma: 2013. december 31.
A program projektmenedzsere: Berger Bernadett ápolási igazgató

A pályázatban vállalt feladatok, beruházások  határidőre elkészültek, az ott vállalt programok elindultak, jelenleg is működnek. A program fenntartási időszaka: 5 év.
 

Bővebben...
 

Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.