Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

Kettős évfordulót ünnepelt az OMIII

Közzétéve: 2023. április 13

  Prof. Dr. Freund Tamás köszöntőjében rámutatott, hogy az OMIII közel másfél évszázados története során számos kiváló személyiséget, tudományos és klinikai iskolát tudott felmutatni, komoly szakmai kultúrát és gazdagságot megőrizve a jövő nemzedékei számára. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az intézet tudományos jelentőségét és kiemelkedő szerepét hangsúlyozta a szakterületein folyó klinikai ellátásban:

  „A tudomány és a kutatás, a társszakmák és a társadalom változásai nagy kihívást jelentenek az elméleti és az alkalmazott idegtudományok számára. Miközben a pszichiátria, az addiktológia, a neurológia és az idegsebészet eltérő sajátosságokkal rendelkező klinikai diszciplínák, közös tudományos alapjuk, szakmai kapcsolódásaik és intézményi integrálódásuk egyaránt a sikeres alkalmazkodás feltételei ezekhez a kihívásokhoz”.
  Prof. Dr. Freund Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogyan tudtak új diszciplínák kifejlődni az intézményben, példaként említve az intervenciós neuroradiológia sikertörténetét.
  Dr. Takács Péter beszédében az OMIII-t az elme- és az idegtudományok magyarországi fejlődésének letéteményesének nevezte, és méltatta az intézetben található iskolák értékteremtő és újító szerepét mind a tudományban, mind a gyógyításban:
  „Ezt a fajta innovatív gondolkodást, amire a tudományban olyan nagy szükség van, az intézet dolgozói, professzorai, osztályvezetői nagyszerűen ültetik át a betegellátásba is. Az OMIII egyik legnagyobb erénye, hogy itt jelennek meg először olyan, akár diagnosztikai, akár terápiás megoldások Magyarországon, amelyek máshol adott esetben még évekig nem elérhetőek.”
evf01

  Dr. Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa bemutatta az elmúlt év infrastrukturális és szakmai fejlesztéseit az intézetben, az OMIII jelentősebb kutatócsoportjait és oktatási tevékenységét, továbbá vázolta a mentális egészségügyi ellátás fejlesztését célzó koncepció alappillérei és a digitális műtő működésének részleteit.
  A tudományos szimpózium első szekciójában Dr. Németh Attila és Prof. Dr. Nyáry István foglalta össze az intézet két telephelyének az Angyalföldi Tébolydától és a Balassa utcától induló történetét napjainkig, majd Dr. Erőss Loránd áttekintette a funkcionális idegsebészet fejlődését intézetünkben a lezionálástól a BCI-ig. Ezt követően Dr. Sipos László a neuroonkológia fejlődését, majd Dr. Czirják Sándor a minimálisan invazív módszerek koponyaalapi sebészetre gyakorolt hatását ismertette.
  A második szekciót Prof. Dr. Bognár László bejelentkezése nyitotta, aki videón köszöntötte a vendégeket, majd Dr. Markia Balázs előadásában a gyermek-idegsebészet paradigmaváltásait mutatta be. Prof. Dr. Banczerowszki Péter és Dr. Veres Róbert az Amerikai úton a gerincsebészet területén bevezetett és alkalmazott innovatív módszereket tekintették át, majd Dr. Martos János a neuroradiológia fejlődését vázolta az intézetben. Dr. Vajda János és Dr. Nagy Gábor a vaszkuláris idegsebészet történetének izgalmas állomásairól beszéltek, a neurointervenció terén pedig Dr. Szikora István és Dr. Nardai Sándor kalauzolta a hallgatóságot a házilagos ballonkatétertől a mesterséges intelligenciáig.
  Dr. Sztermen Márton és Dr. Futó Judit a neuroanesztézia és intenzív betegellátás múltjának és jelenének ismertetésével nyitották meg a harmadik szekciót. Prof. Dr. Kamondi Anita a neurológia intézeten belüli fejlődését mutatta be, aztán Prof. Dr. Rihmer Zoltán az öngyilkosság-prevenció és -kutatás kiemelt szempontjait, Dr. Csigó Katalin pedig a kényszerbetegség (OCD) kutatási és terápiás megközelítéseit taglalták előadásukban. Prof. Dr. Kéri Szabolcs intézetünk kutatási eredményeit foglalta össze 2012-től 2022-ig, majd Dr. Lazáry Judit a pszichiátriai zavarok kezelésére szolgáló országos TMS centrumunk fejlesztéséről, Dr. Petke Zsolt pedig az addiktológiai betegek ellátásának fejlődésről tájékoztatta a közönséget. A szimpóziumot Dr. Szuromi Bálint zárta, aki prezentációjábanaz emelt biztonságú osztály (high security) helyét vizsgálta a pszichiátriai ellátórendszeren belül.
evf02
  Az egész napos tudományos programot gálaest követte, amelynek keretein belül kitüntettük kiemelkedő szakmai tevékenységet végző munkatársainkat és átadtuk az idei év főorvosi, adjunktusi és osztályvezető főorvosi kinevezéseit.
  Köszönjük partnereinknek – a C.S. Medical Kft.-nek, a Medtronic Hungary Kft.-nek, a Vascular Venture Kft.-nek, az Unicorp Kft.-nek és a Twinmed Kft.-nek –, hogy hozzájárultak évfordulóink méltó megünnepléséhez!

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo