Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

Értékes időt nyer a stroke-betegek számára a mesterséges intelligencia (MI) alapú országos képalkotó és elemző hálózat - Az első év tapasztalatai

Közzétéve: 2023. október 31

A fejlett ipari társadalmakban – így hazánkban is – az agyi érelzáródás okozta akut iszkémiás stroke (AIS) a halálozás harmadik, a tartós ápolást igénylő rokkantság első leggyakoribb oka. Ezekben az esetekben a tartós idegrendszeri károsodás megelőzése vagy mértékének csökkentése csak rövid időn belül elvégzett keringés-helyreállító beavatkozással lehetséges.

Hazánkban évente mintegy 27 ezer ember kerül kórházba stroke megalapozott gyanúja miatt. Több, mint 10 ezren halnak meg akut agyi érkatasztrófa következtében, a túlélő betegek közül pedig sokan tartós ápolásra szorulnak, kiemelt jelentőséggel bír tehát az akut stroke betegek sürgős kezelésének, ellátáshoz való hozzáférésének javítása.
Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke intervenciós centrumának egyike, amely hazánkban az agyvérzésen átesett, intervenciót igénylő betegek közel felét látja el.
„A megfelelő terápiás döntést csakis képalkotó vizsgálat – leggyakrabban koponya CT – eredménye alapján lehet meghozni. Annak érdekében, hogy ez a döntés az ország bármely pontján azonos minőségben és a lehető leggyorsabban születhessen meg, intézetünk tavaly uniós pályázati támogatással központi döntéstámogató rendszert alakított ki” – mondja med. habil. Dr. Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa.
A rendszerbe bevont kórházakból az elkészült CT-vizsgálat biztonságos internetkapcsolat segítségével azonnal eljut egy központi értékelő szerverre, ahol mesterséges intelligencia alapú szoftver értékeli, és a kiértékelt eredményt visszajuttatja a küldő kórházba, valamint abba az intézetbe is, ahova az agyalapi nagyerek elzáródása esetén a beteget tovább kell szállítani a megfelelő beavatkozás elvégzésére. A beteget ellátó orvosok részére a feldolgozott képanyag azonnal elérhetővé válik az intézetek képarchivumában, valamint anonim módon asztali számítógépen és mobiltelefonon is. Az OMIII által kiépített, 28 kórházat kiszolgáló rendszer és a pécsi központtal üzemelő, a közelmúltban bővített, 10 intézményt ellátó hasonló hálózat lefedi az ország 38 stroke-centrumát. Hasonló országos lefedettség Európa más országaiban jelenleg nem létezik.
Ahogy azt Dr. Szikora István, az OMIII Neurointervenciós Osztályának főorvosa összefoglalja, a rendszer 2022 októbere óta működik, és 2023 márciusa óta havonta átlagosan 6-8000 beteg CT-vizsgálatát elemzi. Az elmúlt egy évben összesen 16 276 betegről készült 38 060 CT-sorozat mesterséges intelligencia alapú elemzése történt meg. A képtovábbítási idő átlagosan 10, a feldolgozási idő 2 perc. Az első mentőhívástól a végső ellátóhelyre érkezésig eltelő idő az intézetbe érkező betegek esetén egy év alatt 30 perccel rövidült.
„A rendszer stabilan és megbízhatóan üzemel, működését intézetünk folyamatosan monitorozza. Az Országos Mentőszolgálattal és a résztvevő intézetekkel szoros együttműködésben az adatokat folyamatosan gyűjtjük és elemezzük az elkerülhető időveszteségek további csökkentése érdekében” – mutat rá a neurointervenciós szakember.

 

2023. október 29.

 

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo